Vychutnejte si portugalskou kuchyni

vydáno 26.08. 2015 • Portugalsko • zobrazeno 1270x

Portugalsko bylo v minulosti významnou velmocí s mnoha koloniemi, což se nakonec nemohlo neprojevit i v jeho kuchyni. Pokusíme-li se tak podrobněji rozebrat kulinářské zvyky v této zemi právě z tohoto pohledu pak zjistíme, že portugalská kuchyně s úspěchem zužitkovala skutečně mnohé inspirace z více či méně vzdálených koutů světa – jak Jižní Ameriky, tak třeba i Afriky nebo Asie. Ačkoliv je Portugalsko přímořským státem se staletou tradicí lovu ryb, určitě nepředstavují nic, s čím by se portugalská kuchyně plně vyčerpávala. Na druhou stranu nutno přiznat, že máme-li zde hledat skutečné národní jídlo, s největší pravděpodobností volba padne právě na rybu, přesněji pak na tresku.

Mimo tresky, jakož i nejrůznějších jiných darů moře, náleží pevné místo v portugalské kuchyni  především stejně nápaditým jako vydatným polévkám, a vepřovému. Jednu z jeho nejrozšířenějších úprav pak představuje tzv. Carne de porco á alentejana, jehož název napovídá, že se zrodilo v pahorkaté oblasti Alentejo.  Právě zde také nacházíme jednu z líhní skutečně portugalského vaření, jehož věhlas se postupně rozšířil po celé zemi.

Jak se někdy vcelku trefně připomíná, v podstatě odjakživa se zde pěstovalo mnoho obilí, díky čemuž se zde dařilo zejména vepřům a pečení chleba. Ten zde na poledním menu zaujímá důstojné místo při konzumaci polévky, během níž se chleba stává plnohodnotnou součástí celého pokrmu, a nikoliv trpěným nastavením nedostatečně napěchované peněženky. Polévky jsou zde zpravidla založeny na chuti rajčat, cibule, mnoha bylinek a ryb. Velice oblíbenou je zde i tzv. acorda alentejana – tedy alentejánská chlebová polévka.

Kromě mnoha variant hutných polévek a ryb se v Portugalsku velice často můžete setkat i s vyhledávanou pochoutkou nesoucí jméno pastéis, jež označuje jakési zdejší variace pirohů, případně těsta naplněného rozmanitými směsmi. Čech jako poleno pak určitě nepohrdne vcelku rozšířenými dršťkami, jež se zde servírují pod možná poněkud méně barvitým názvem tripas.

Nyní se však již pojďme věnovat treskám, bez nichž by se portugalská kuchyně zřejmě vůbec neobešla. Hrdá tradice jejich přípravy na sto způsobů se v Portugalsku zrodila již ve středověku, a není proto pochyb, že řemeslu její přípravy Portugalci rozumějí jako na světě jen málokdo. Pokud tak Portugalec v dobrém rozmaru spustí o její delikátní chuti, nejspíše skončí u oblíbeného tvrzení, že v jeho zemi existuje 365 receptů na tresku, což mu umožňuje se jimi krmit každý den. My si však jejich kompletní výčet na tomto místě z pochopitelných důvodů nemůžeme dovolit, a proto se omezíme jen na konstatování, pokud jde o tresky, skutečně zde budete mít z čeho vybírat.

Žádné přiblížení Portugalska skrze jeho kulturu stolování by nicméně nebylo úplné, pokud bychom se alespoň v krátkosti nevěnovali také kávě. Je-li Čech háklivý na pivo a řeči cizích národů o jejich pivovarech i v případě, že zlatavému moku sám neholduje, v Portugalsku tuto roli plní právě káva. Dovednost její přípravy a především poučené konzumace považují za jednu z otázek národní hrdosti, den bez kávy je pro ně horší než týden bez makrel. 

A nutno přiznat, že kultura pití kávy je v Portugalsku nepochybně velice vyspělá a skutečně různorodá. V kavárnách se tak zde servírují mnohé variace na základní přípravu tohoto nápoje, a na rozdíl od našich končin zde i „výstřednější“ kombinace neslouží vyvolání úžasu nebo zdání odbornosti místa, kde se připravuje, ale  zkrátka jde o nutnost – káva se zde pije ve velkém a mnoha způsoby.

Jedním z velice oblíbených nápojů tak zde je například tzv. galao, podávané ve čtvrtlitrových sklenicích. Jde o malý šálek opravdu silného presa , jež je přelitý do větší sklenice a následně po okraj dolitý horkým mlékem.

Na závěr jenom dodejme, že většina v Portugalsku dodávané kávy pochází původem z Brazílie, což je vzhledem k portugalské koloniální minulosti pochopitelné. Brazilci tak v Portugalsku patří k nejoblíbenějším národům, s nimiž Portugalsko v očích jeho obyvatel pojí hluboký vztah.     

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Portugalsko'
Tipy na jiné články