Jak je na tom švýcarská kuchyně?

vydáno 06.11. 2015 • Švýcarsko • zobrazeno 1111x

Pokud jsme označili Švýcarsko za rozmanitý stát, těžko říct jaké přirovnání použít pro ještě pestřejší švýcarskou kuchyni. Ta je v mnoha ohledech unikátní, i když možná většina obyvatel České republiky ani neví, že Švýcarsko svou typickou kuchyni má. Podobně paradoxní je například firma Nestlé, kterou každý zná, ale přiznejte si, zařadili byste jí do městečka Vevey nedaleko Ženevy? Pokud bychom hledali jednotící prvek, kterým by se dala švýcarská kuchyně charakterizovat, bude to nesmírně složité. Vyvíjela se totiž v každém kantonu poměrně nezávisle a to hlavně podle historických vlivů. I typické pokrmy se tak lehce liší a to především díky tomu, že jsou Švýcaři odjakživa poměrně šetřiví a jídlo si tak vařili pouze z potravin, které mohli získat na vlastním území, aby nemuseli utrácet za zahraniční.

V podstatě se ale švýcarská kuchyně dá označit za velmi aromatickou a jednoduchou. I přesto je ale ohromně výživná, což je podmíněno v mnoha oblastech drsnými zimami, kdy bylo vždy potřeba uvařit z mála vysoce výživné jídlo. Typickým pochutinami, kterými se Švýcarsko prezentuje na poli světové gastronomie, jsou především sýr a brambory – opět nenáročné na pěstování i v horských oblastech. Pokud se vám pak v souvislosti s Itálií vybaví pizza, určitě by se vám měl ve spojení se Švýcarskem vybavit sýr – nejznámější jsou Emmentall, nebo Gruyere. Časté jsou pak různé modifikace s bylinkami, či kořením; vždy jsou ale vyráběny pouze z kravského mléka.

Typické pokrmy

Jak už bylo řečeno v úvodu, švýcarská kuchyně je nesmírně rozmanitá, takže není vůbec snadné vybrat pouze pár pokrmů, které by jí charakterizovaly, nicméně dva se najít dají. Nachází je v nabídce naprosto každé restaurace ve Švýcarsku a zároveň v nespočtu modifikací. První je mnohem jednodušší Raclette, což jsou v podstatě plátky sýra rozehřáté na speciálním grilu, ke kterým dostanete vařené brambory ve slupce a nakládané okurky, cibulky, ananas atd. Druhé je Fondue, což už je na popis trochu složitější pokrm. V podstatě se jedná o sýr (1/3 Emmentall a 2/3 Gruyere), který se rozehřívá ve speciálním hrnci a do nějž se pak namáčí chleba, maso, zelenina apod. V každém kantonu pak najdete odlišné typy Fondue – ženevské, sýrové, lesnické, burgundské, vinné apod. Dalším pokrmem, který by se dal zařadit mezi typické, je rösti, ofetori nebo züri gschnätzlets (jeden a ten samý pokrm), které se podobá našemu bramboráku.

Maso a další pochutiny

Co se týče zpracování masa, to už je v jednotlivých kantonech opravdu odlišné. Za nejčastější by se dalo označit typické sušené hovězí, které se obvykle marinuje ve velkém počtu bylin. V oblasti Curychu naopak často dostanete telecí maso ve smetanové omáčce - Geschnetzeltes Kalbfleisch. Poměrně známá je švýcarská kuchyně i díky sladkým pokrmům. Basilejské perníčky, ořechové koláče, nebo různé dorty také dostanete ve většině kantonů, ale už i v České republice. Naprostou dominanci si pak užívá švýcarská čokoláda od takových mistrů, jakými jsou Tobler, Lindt, Suchard a další, kteří jsou dnes bráni jako stoprocentní záruka kvality. Švýcarsko, to je už od 19. století jednoznačně země čokolády.  

Víno

Každý vinař vám určitě potvrdí, že švýcarské víno patří mezi světovou špičku. Nevyrábí se sice v takovém množství, aby mohlo konkurovat vinařským mocnostem, ale i tak ho zde najdete na velkém počtu míst, což je vzhledem k hornaté krajině poměrně ojedinělé. Střediskem pěstování je pak Sion a většinou se na celém území pěstuje bílé víno. Pokud se budeme bavit o známých značkách, určitě budete znát švýcarský Petite Arvine, nebo červený Pinot Noir. V okolí některých jezer najdete i Chardonnay a v Tessinu červeného Merlota. Obecně pak Švýcaři sice neholdují tvrdému alkoholu, nicméně už objevili kouzlo klasické slivovice, kterou nazývají Pfümli.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Švýcarsko'
Tipy na jiné články