Jak je na tom dánská kuchyně?

vydáno 08.08. 2013 • Dánsko • zobrazeno 1110x
Je zvykem, že když turisté navštíví nějakou zahraniční zemi, měli by ochutnat místní kuchyni. Většina evropských zemí si udržují svá tradiční jídla. Mají často svůj původ již z dávné historie a také něco okoukají od svých sousedních zemí. Ani dánská kuchyně v tomto není jiná, a proto by jí měl každý návštěvník ochutnat. 
Základy má dánské kuchyně od Skandinávských zemí a Německa. Již v polovině 19. století se zde začínaly jídelníčky skládat z vepřového masa. V této době tu už také bylo velmi rozvinuté pivovarnictví. Některé recepty této doby uchovávají starší dánské generace dodnes. Dánská kuchyně se neobejde bez vepřového masa. Mnoho lidí ani neví, že Dánsko je největším chovatelem prasat v celé Evropě. A to i přesto, že je zvykem, že v přímořských oblastech se nejvíce konzumují ryby. Ty tu sice také prodávají, ale jejich ceny jsou v některých oblastech země poměrně vysoké. K dalším dánským oblíbeným masům patří hovězí a kuřecí. Díky svým přírodním podmínkám maso tradičně připravují uzením nebo nakládáním. Jejich pivo, ale také především jejich láska k tomuto nápoji, je také známá po celém světě. Není tedy ani divu, že jsou schopni si z piva uvařit i polévku.
Pokud se dále ohlédneme do historie, tak v druhé polovině 19. století se začala dánská kuchyně znovu měnit a přibývaly další tradiční ingredience. Nejvíce se začalo používat mléko a brambory. Mlékárenský průmysl je v dnešní době velmi rozvinutý. Jejich různé mléčné produkty se rozváží do všech koutů Evropy. Z této doby také Dánové do své kuchyně začali přidávat zeleninu. Mezi nejčastější patří především zelí, kapusta, řepa, mrkev ale také luštěniny. Ani ovoce nezůstalo pozadu a tak mohlo vzniknout mnoho pokrmů se sladkou chutí.
Zhruba v druhé polovině 20. století se dánská kuchyně znovu začala měnit. Z americké kuchyně převzala jejich klasické grilování na zahradě či pečení krůty. Jejich způsob přípravy masa se tedy trochu upravil, ale jejich chuť pro vepřové se nezměnila. Z italské kuchyně si jako mnoho ostatních zemí i Dánové oblíbili jejich tradiční pizzu anebo těstoviny. Pozadu nezůstává ani řecká a mexická kuchyně, které si především mladá dánská generace velmi zamilovala.
Dánská snídaně se velice podobá té naší. Takže se na stole objeví káva nebo čaj a samozřejmě pečivo. To je v Dánsku opravdu vynikající a je ho velké množství druhů. Klasické pekárny tu jsou velmi oblíbené a narazit na ně můžeme takřka na každém rohu. Na snídani si nechají více času, aby nemuseli spěchat a dobře si jídlo vychutnali. Zajímavé je také to, že Dánové neznají hromadné stravování v jídelnách, kde by kuchařky všem vařily obědy. Ráno si s sebou tedy přibalí nejen svačinu ale i něco k obědu.
Obědy tedy si tedy nejčastěji nosí z domova. Tradičním dánským jídlem je smorrebrod, což je tenký plátek chleba namazaný máslem. Podává se na mnoho způsobů, nejčastěji se salátem ale nesmí chybět ani losos nebo krab, smetana, brusinky a velké množství cibule. Restaurace v Dánsku nejsou tolik rozšířené. Je to dáno především tím, že jsou v nich ceny velice vysoké. Místo toho tu jsou velmi oblíbené řetězce fastfoodů, kde si Dánové nejraději a nejčastěji dávají klasické sendviče ale i párky a klobásy.
Teplého jídla se tedy mnohdy dočkají až při večeři. Dánové jsou milovníky hnědých omáček. Dokonce si je i kupují již hotové, které se jen ohřejí, nebo v prášku. Na talíři samozřejmě nesmí chybět obvyklé maso a zelenina. Tradiční jsou pro dánskou kuchyni také moučníky, které nás můžou překvapit nesmírně sladkou chutí.
Dánská kuchyně je tedy velice rozmanitá. Má své charakteristické prvky, ke kterým patří vepřové maso, zelenina ale i sladké pečivo. Opomenout nesmíme ani nápoje a to především na tradiční dánské pivo ale i likéry či kávu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Dánsko'
Tipy na jiné články