Francouzská kuchyně pro turisty - Mekka všech gurmánů

vydáno 06.09. 2013 • Francie • zobrazeno 2203x

Kdo by neznal vyhlášenou francouzskou kuchyni. Pro milovníky dobrého jídla je Francie zemí zaslíbenou. Snad celý svět zná křupavé croissanty, vynikající ryby nebo delikátní francouzská vína. Výlet do Francie je posvícením pro Vaše chuťové pohárky. V každém kraji na Vás čeká trochu jiná, ale stejně báječná francouzská kuchyně. Neváhejte a ochutnejte sto chutí Francie.

Národní posedlost jídlem.

Francouzi považují dobré jídlo za součást národního dědictví. Jen málokde se lidé tak zaníceně zajímají o svou kuchyni a jídlo. Gurmáni sledují pravidelné hodnocení restaurací a televizní pořady o vaření. Kvalita čerstvých potravin a nejrůznějších pokrmů je na té nejvyšší úrovni.

Rozmanitá chuť francouzských regionů.

K vítanému zpestření výletů po Francii patří ochutnávání regionální kuchyně. V každé restauraci najdete jídelní lístek s místními specialitami a sezónními jídly připravenými z typických výpěstků dané oblasti.
Tajemství tkví v tucích.

Z gastronomického hlediska lze Francii rozdělit podle toho, jaký tuk se kde používá. Pro kuchyni severní Francie je nezbytné voňavé máslo, zatímco na jihu nesmí v žádném případě chybět delikátní olivový olej. Obyvatelé jihozápadu pak dávají přednost hutnému husímu a kachnímu sádlu.

Lahůdky čtyř oblastí.

Nejlepší lahůdky a delikatesy Francie pochází ze čtyř krajů. V každé oblasti narazíte na restaurace nejrůznějších kategorií. Volte lidové a typicky francouzské. Určitě Vám přijdou k chuti i pokrmy v rychlých francouzských bistrech, kavárnách nebo rychlých občerstveních. A nezapomeňte navštívit stylové francouzské trhy s potravinami.

Kachnička, polévky i fondue …

V Alsasku je nejchutnějším typickým jídlem cassoulet –je to hutný dušený pokrm z bílých fazolí, rajčat, uzenin a kachny. Kraj má blízko k Německu a proto si jsou zdejší kuchyně podobné. Alpští velikáni nabízí další pochoutku, kterou zná celý svět. Jedná se o báječné fondue. To dnes vaří v nejrůznějších obměnách a variacích. Voňavá Provence neproslula jen zelenými bylinkami a parfémy, ale také bujabézou – vydatnou rybí polévkou z pobřežního města Marseille.

Hlavní město labužníků? Lyon!

Lyon se považuje za hlavní město všech kulinářů Francie. Zde narazíte na výborné kuchaře, skvělé restaurace a báječně sestavené menu. Nikam nespěchejte a jídlo si vychutnejte jako malý obřad, stejně jako Francouzi. Pokud nemáte příliš času, vychutnejte si alespoň malý zákusek v typických městských bistrech zvaných bouchons. Bistra nabízí tradiční menu za mírné ceny. Ochutnejte osvěžující předkrmy, jídla vařená na mírném ohni, grilované ryby a masa. Nezapomeňte ani na typické francouzské sýry a delikátní moučníky.

Jak snídají Francouzi?

Francouzi zřídkakdy snídají typické obiloviny, vejce nebo maso. Na jejich ranním jídelníčku hrají prim různé druhy pečiva s máslem a džemem. Vyzkoušejte typickou francouzskou snídani při toulkách po Francii i Vy. Doporučujeme návštěvu typických francouzských rodinných pekáren, jejichž vůně je i na dálku neodolatelná. Můžete posnídat i ve stylové kavárně nebo francouzském bistru. Kdo by odolal křupavému croissantu, sladkým brioškám nebo čokoládovým rolkám z lískového těsta. Výborné jsou také místní bagety. Pečivo zapíjejte kávou nebo čajem. V některých kavárnách dostanete také sklenku červeného vína, které přispívá k dobrému trávení. Z kávy dominuje nefalšované espreso s teplým mlékem.

Typické francouzské menu.

Při putování po Francii určitě zahrňte do svého itineráře návštěvu typické francouzské restaurace. Tradiční francouzské jídlo se skládá minimálně ze třech chodů. Předkrmy zahrnují polévku, pokrmy z vajec nebo saláty. Okusíte například nakrájenou klobásu či šunku. Jako hlavní chod se podávají ryby nebo maso. Nejčastěji s výbornými omáčkami a přílohami. Jako příjemnou tečku si můžete dopřát slaný nebo sladký dezert. Výborné jsou typické sýrové talíře, které zahrnují domácí sýry – kozí, kravské a ovčí. K nim dostanete chléb a sklenku vína. Milovníci sladkých potěšení nepohrdnou ovocným sorbetem nebo koláčem. Výborné je tzv. Peche Melba – broskve se zmrzlinou a malinovou polevou. Je to osvěžující pokrm zejména v horkém letním poledni a podvečeru.

Vyhlášená francouzská vína.

Víno se Francii vyrábělo již v předdřímské době, ale teprve Římané masově rozšířili oblibu vinic po celé zemi. Vína jsou nabízena v široké škále. Dobré pověsti se těší zejména kvalitní vína z oblastí Bordeaux, Burgundska, Rhony a Champagne. Jsou vzory pro celý vinařský svět. Také vína pro každodenní spotřebu pochází zejména z jižních oblastí Francie a na trhu se objevují v podobě mnoha kvalitních značek. Ve vinařských oblastech můžete podniknout exkurzi po vinících s prohlídkou výroben a stáčíren. Dojde i na koštování a výhodný nákup vín. Tak na zdraví Francie!

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Francie'
Tipy na jiné články