Bordeaux - kraj vína a dobrého jídla

vydáno 05.09. 2013 • Francie • zobrazeno 1758x

Jihozápadní oblasti Francie nabízí kromě krásné přírody a památek také proslavenou vinařskou oblast Bordeaux se stejnojmenným městem. Kraj Bordeaux je doslova poset vinicemi. Při své dovolené můžete podniknout exkurzi jak na zdejší vinice, tak i prohlídku výroben vín a několik výtečných archivních lahvinek si dovést jako suvenýr z cest po Francii.

Bordeaux se hrdě počítá k nejznámějším, nejvyhlášenějším a nejlepším vinařským oblastem na světě. Obchod s vynikajícím vínem zde kvete již od pradávna. Zejména pak po sňatku Jindřicha II. s Eleonorou Akvitánskou, kdy se obchod s vínem rozšířil až do Anglie. V 19. století pak zdejší šikovní obchodníci  zajistili Bordeaux nevídanou prosperitu a věhlas. Stejně tak je tomu i dnes.

O víně z Bordeaux …

Vinařské podoblasti Bordeaux se rozkládají podél břehů Garonny a Dordogne. Na území mezi těmito řekami se produkují bílá vína. Navíc na obou březích řek můžete obdivovat překrásné zámky. Mezi nejlepší modré odrůdy vinné révy patří Cabernet Sauvignon a Petit Verdot. Většina bordeauxských červených vín se míchá z několika modrých odrůd. K nejlepším výrobcům červených vín se řadí třeba Latour nebo Haut-Brion a  Palmer. Dobré ročníky vína jsou červené odrůdy z roku 1996, 1995 nebo 1990. Věhlasná je vinařská oblast St-Émilion a Entre-Deux-Mers.

Zeleň, kam se podíváš.

Oblast Bordeaux je úrodným zemědělským krajem s mnoha obdělanými políčky a lány obilí. Vinice jsou všude, stejně jako typické slunečnice. K tomu připočítejme krásná města,  městečka, tradiční vesničky a skvělé víno. Prázdninová pohoda zde čiší z každého malebného koutu.

Bordeaux – město všech vinařů.

Město Bordeaux je zaslíbeno všem vinařům a milovníkům vína. Má vskutku krásnou polohu v meandru řeky Garonny. Je velmi významným přístavem již od předdřímského období. Od pradávna bylo centrem evropského obchodu. Je to páté největší město Francie s rozkošným historickým jádrem z 18. století. Na nábřeží si můžete prohlédnout celý pás elegantních klasicistních průčelí zdejších budov. Vaše prohlídka města by měla zahrnovat divadlo Grand Theatre z 18. století, které je ověnčené dvanácti sochami múz. Zastavte se také na náměstí Place de la Bourse, které obklopují dvě majestátní budovy Palais de la Bourse a Hotel des Douanes. K turistickým atraktivitám patří rovněž prostranství Esplanade des Quinconces se stromořadím, sochami a kašnami, stará kupecká čtvrť nebo bohatě zdobený pomník Monument aux Girondis. Navštivte zdejší muzeum současné umění, pokud hledáte informace o víně a prohlídkách vinných sklepů  podají Vám je v Maison du Vin.

Gurmánské zážitky.

Kuchyně jihozápadní Francie potěší Vaše chuťové pohárky. Vedle vín a koňaku můžete ochutnat místní specialitu – kozí sýr nakládaný v olivovém oleji a směsi speciálního koření. Výtečný je kachní confit s houbami a česnekem, čerstvé lanýže nebo zajíc na švestkách. Určitě okuste také tradiční chléb Pain de campagne. Francouzi milují houby. Na jihozápadě se nejvíce sbírají hřiby, smrži nebo lišky. Milovníci sladkého ocení marcipánový chlebíček z mandlového těsta posypaný oříšky a ovocem. Jako suvenýr si dovezte třeba suché salámy Saucissons z různých druhů mas, bylinek a koření.

Vzhůru na vinici!

Při návštěvě Bordeaux je téměř povinností návštěva vinic, vinařských sklípků a ochutnávka vín v místních výrobnách. Mezi nejlepší vinařské vesničky patří St-Émilion v srdci vinařské lokality. Produkuje se tu jak červené, tak i bílé víno. Ulice lemují pěkné středověké domky a uvidíte i část dochovaných hradeb. V okolí je několik vinařských zámků s produkcí vína – například Figeac nebo Ausone. K návštěvě zve i vinařské městečko Pauillac s mnoha kavárničkami, které podávají místní víno.

Na skok za koňakem.

Pokud jste si již vína užili víc než dost a máte chuť na něco ostřejšího, pak jistě nepohrdnete výletem za dalším lahodným mokem. V blízkosti Bordeaux totiž leží město Cognac, kde se zrodil nápoj z bílého hroznu pod názvem koňak. Koňaky se destilují jak v Cognaku, tak i v Armagnaku. Po městě můžete hledat na zdech zdejších domů černé lišejníkovité skrvrny – můžete si být jisti, že stojíte před dalším skladem koňaku. Určitě navštivte nejvyhlášenější lihovar ve městě Cognag Otard. Najdete ho v zámku z 15. století. Prohlídka zahrnuje i ochutnávku koňaku. Základní surovinou pro výrobu koňaku je bílé víno s nízkým obsahem alkoholu, který se destiluje. Tekutina ještě před stáčením do lahví zraje v dubových sudech po dobu pěti až čtyřiceti let. 

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Francie'
Tipy na jiné články